استارت آپها و در منظر کلی شرکتهای تازه تاسیس در ابتدا با مشکلاتی روبهرو هستند که موجب میشود تا از مسیر متصورشان خارج شده و یا آن مسیر را به کندی بپیمایند. این مشکلات را میتوان به دو دسته کلی تقسیم نمود: عدم وجود مدیریت درست، نبود منابع مالی موردنیاز. در ادامه به بررسی مشکلات و دلایل بوجود آمدنشان در مبحث مدیریت میپردازیم.
مبحث عدم موفقیت در مدیریت موارد بسیاری را از عدم مدیریت صحیح منابع انسانی و مالی تا عدم مدیریت در برنامهریزیهای آینده شرکت و سازماندهی آن شامل میشود. این عدم موفقیت را میتوان ناشی از نبود تجربه و توانایی کافی و یا همچنین عدم یادگیری برخی از مهارتهای موردنیاز دانست.
پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا و نحوه مدیریت و انتخاب افراد کابینه خویش، دانشمندان دانشگاه Saskatchewan کانادا به بررسی دلایل نبود مدیریت علمی در سطح کلان پرداختهاند(شایان ذکر است که این دانشمندان جامعه هدف خود را جامعه دانشگاهی درنظر گرفتهاند). این دانشمندان پژوهش خود را برروی نحوه به کارگیری و فعالیت دانشمندان جدیدالورود انجام داده اند و به این نتیجه رسیدهاند که این افراد موضوع رهبری و مدیریت را تنها برای نقشهای رسمی و سطح بالا متصور هستند. این در حالی است که این افراد تجربه بسیار کمی در بحث مدیریت دارند زیراکه عموما حداقل در موقعیت یک رهبر و یا مدیر یک اجتماع کوچک قرار نگرفتهاند. توانایی رهبری و مدیریت را نمیتوان به یکباره کسب نمود، زیراکه این مبحث نیاز به آموزشهای مستمر و فراگیر دارد وهمانطور که میدانید رشتههای متعدد دانشگاهی در این حوزه وجود دارند. اما نکتهای که در اینجا وجود دارد، نبود فعالیتهای عملیاتی در راستای به کارگیری آموزشهای فراگرفته و همچنین کسب تجربه است.
تواناییهای مدیریت و رهبری را میتوان در طول زمان زیاد نمود. بدین صورت که با حضور در موقعیتهای موجود تجربیات فزاینده و متفاوتی را کسب نمود. این حضور سبب میشود تا فرد اعتماد به نفس کافی را کسب نموده و بتواند ایدههای خویش را در محیطهای عمومی بیان نماید. در گذشته به دلیل نبود فرصتهای حضور در شرایط مدیریت و رهبری علاقهمندان به این موضوع به افراد بالاتر از خود مراجعه و از اطاعات و تجربیات آنها استفاده مینمودند. اما این اتفاق به ندرت رخ میداد و هیچ برنامهای برای پیشبرد آن وجود نداشت.
حال محققان دانشگاه Saskatchewan هفت راه را برای برطرف نمودن نیازهای ذکر شده در بالا ارائه دادهاند:
- انتخاب افراد جدیدالورود برای سخنرانیهای تعاملی[1] ویا به عنوان عضوی از هیئت برای معرفی واحدهای دانشگاه یا دپارتمان علمی. این امر موجب میشود که فرد بیاموزد تا پیرامون مواردی مختلف بجز موضوعات مورد علاقه و تحت مطالعه خویش به سخرانی بپردازد.
- کمیتههای اجتماعی تخصصی از دانشجویان دکتری و پسادکتری تشکیل داده شود تا آنها با فعالیتهای سازمانی آشنا شوند.
- افراد جدیدالورد ترغیب شوند تا در کمیتههای مختلف مربوط به دپارتمان فعالیت نمایند تا با شیوههای استخدام و استانداردهای شایستگی و تصدیگری برای استخدام جایگاههای مختلف آشنا شوند.
- معرفی فرصتهای موجود در رهبری و مدیرت
- از افراد جدیدالورود خواسته شود تا نظرات و ایدههای خود را در مجامع تخصصی مطرح نمایند.
- در برگزاری مراسمهای قدردانی از افراد جدیدالورود استفاده شود تا آنها با معیارهای شایستگی علمی و همچنین قدردانی از افراد دارای این شایستگیها آشنا شوند و از آنها خواسته شود تا نسبت به این موضوعات نظرات و دیدگاههای خود را ابراز نمایند.
- از دانشجویان پسادکتری دعوت شود تا در جلسات مدیریتی دانشکده شرکت نمایند تا با فرآیندهای اعمال سیاستهای کلان دانشگاه در دانشکده، نحوه تصمیمسازی و تصمیمگیریها و محدودیتهای موجود در اجرایی کردن مصوبات آشنا شوند.
افراد تازه وارد را نباید درگیر کارهای مطالعاتی نمود این امر موجب میشود تا تواناییهای فرد محدود شده و نتوان استعدادهای او را کشف کرد تا او را یک مدیر و رهبر جوان تربیت کرد.
ایجاد فرصت تمرین مدیریت و رهبری سبب میشود تا فرد برای مواجه با نقشها و شرایط مختلف اعتماد به نفس کافی را دارا باشد، برای مثال زیرسوال بردن محدودیتهای موجود برای حضور اندیشمندان حوزه حکومت داری در رسانه، هدایت گروههای فعال در جوامع تخصصی به سوی یک حالت منظم و پایدار، مدیریت کمیتههای مهم و به کارگیری نیروها به منظور نمایاندن ارزش مدیریت علمی(ارزش تصمیمسازی برمبنای علمی و خطرات اخبار جعلی).
رهبر شدن از نقشهای غیررسمی و کوچک آغاز میشود
از آنجا که این پژوهش پیرامون محیط دانشگاهی نگارش شده است، اما میتوان آن را به محیطهای سازمانی و شرکتی مرتبط ساخت و این هفت ایده را برای بهبود عملکرد و همچنین تطبیق افراد تازه ورود یافته به سازمان استفاده نمود. این هفت ایده میتوانند موجب پویایی بسیاری در بین کارمندان شرکت شما شوند زیرا زمانی که افراد خود را در جایگاه مدیر محدوده کوچک خود تصمیمساز مییابند انگیزه بیشتری برای پیشبرد امور کسب مینمایند.
Steelman, Toddi A., and Jeffrey J. McDonnell. “Look for the leaders.” Nature547.7664 (2017): 483-483.
https://www.nature.com/naturejobs/science/articles/10.1038/nj7664-483a
[1] Speaking Engagements